[Home] [Ιστορία] [Wado] [Δημιουργός] [Λεξικό] [Τεχνικές] [VIDEO] [Εξάσκηση] [Εξετάσεις] [Ελλάς] [Links]
.
Kata
.
Kata σημαίνει Φόρμα. Τι είναι όμως "Φόρμα";
Είναι το "καλούπι" ή το "εκμαγείο" ή η "μήτρα" μέσα στην οποία καλλιεργείται η τεχνική του ασκουμένου. Έτσι ο αθλητής αποκτά, με την πάροδο του χρόνου, συγκεκριμένες ικανότητες. Για να γίνει πιό κατανοητό ας φέρουμε ένα παράδειγμα που ταιριάζει απόλυτα και στη φιλοσοφία του Karate-do Wado-ryu:
Ας φανταστούμε την ανθρώπινη οντότητα ως μια "υγρή άμορφη μάζα" και "δοχεία διαφόρων σχημάτων και μεγεθών". Κάθε φορά που η υγρή αυτή άμορφη μάζα εισέρχεται μέσα σ' ένα διαφορετικού σχήματος δοχείο αναγκαστικά παίρνει τη "μορφή" του. Τα δοχεία αυτά είναι τα kata.
Τα kata δημιουργήθηκαν ως "συνεχόμενη εξάσκηση" από συνδυασμούς βασικών τεχνικών με σκοπό την ανάπτυξη ανακλαστικών κινήσεων του σώματος και των άκρων, χωρίς να απαιτείται διαδικασία σκέψης. Ακριβώς όπως δεν σκεπτόμαστε πώς να περπατάμε.
Η ιστορία των kata είναι τόσο παλιά, όσο και η ιστορία της τυποποίησης των αρχαίων πυγμαχικών και παλαιστικών τεχνών. Παραδίδονται διαχρονικά από δάσκαλο σε μαθητή, αυτούσια ή με μικρές τροποποιήσεις (που δεν αλλοιώνουν το σκοπό τους).

. . ΚΑΤΑ . .

Το karate-do wado-ryu έχει διαφορετική φιλοσοφία από τα άλλα είδη karate. Για το λόγο αυτό ο ιδρυτής του Hironori Ohtsuka έχει επιλέξει διαφορετικό ιδεόγραμμα (kanji) για την απόδοη της λέξεως "kata". Ο ιδρυτής του Wado θεώρησε ότι το πρώτο ιδεόγραμμα (επάνω αριστερά) αντιπροσωπεύει καλύτερα τη σημασία των kata του αθλήματος, παρά το δεύτερο ιδεόγραμμα (επάνω δεξιά) που χρησιμοποιούν τα άλλα οκιναβικά - παραδοσιακά είδη karate. Το πρώτο σημαίνει "φόρμα" ή "μορφή", ενώ το δεύτερο "καλούπι" ή "μήτρα". Το πρώτο έχει τη σημασία του "αποτελέσματος ανάλογα με την επιθυμία ή την περίσταση", ενώ το δεύτερο της "απόλυτης ακρίβειας και σταθερότητας". Και τα δύο ιδεογράμματα προφέρονται το ίδιο.

Συνεπώς τα kata αποτελούν υπέρτατες τεχνικές του karate-do wado-ryu και δεν είναι απλά ένα είδος γυμναστικής επίδειξης. Ο αθλητής πρέπει να αποσκοπεί στη συνεχή εξάσκηση του σ' αυτά, να είναι πάντα τέλειος, δυναμικός και σύγχρονος.
Τα kata γυμνάζουν, στο ίδιο μέτρο, το σώμα και το πνεύμα του ασκουμένου. Δεν πρέπει να παραλείπονται από τις προπονήσεις ούτε να χρησιμοποιούναι μόνο για την απόκτηση μεγαλύτερων βαθμίδων και βαθμών στις ζώνες.
.
Το karate-do wado-ryu είναι συνδυασμός τεχνικών από το Okinawa Karate-jutsu και από τις Nihon Koryu Bujutsu. Τα kata του wado είναι δύο ειδών:
Τα ατομικά kata, όπως τα διδάχτηκε και τα προσάρμοσε στις απαιτήσεις του Wado ο Hironori Ohtsuka από τους δασκάλους της Okinawa, Funakoshi, Motobu και Mabuni. Τα kata αυτά εκτελούνται από ένα άτομο και ονομάζονται (από τον Ohtsuka) Tandoku kata.
Τα προσυμφωνημένα kata, όπως τα σχεδίασε ο Hironori Ohtsuka μέσα από ειδικά προσαρμοσμένες τεχνικές Jujutsu, Aikijutsu και Kenjutsu επάνω στο Wado, τις οποίες έλαβε από την ύλη της σχολής Nakayama-ha που ήταν επίσημος Δάσκαλος. Τα kata αυτά εκτελούνται ανά δύο άτομα (που εκ των προτέρων γνωρίζουν τις τεχνικές που θα εκτελέσουν ο ένας απέναντι από τον άλλο σε θέσεις "άμυνας" και "επίθεσης" εναλλακτικά) και ονομάζονται (από τον Ohtsuka) Yakusoku kata.
.
Tandoku kata Karate-do Wado-ryu
Pinan Shodan
Pinan Nidan
Pinan Sandan
Pinan Yondan
Pinan Godan
Kushanku
Naihanchi
Seishan
Chinto
Wanshu
Bassai
Jitte
Jion
Rohai
Niseishi
Suparinpei
και το Ryu Sei (δημιουργία του Tatsuo Suzuki)

Yakusoku kata Karate-do Wado-ryu
Kihon kumitegata - (Βασικές τεχνικές)
Ippon kumite - (Τεχνικές ενός βήματος)
Sanbon kumite - (Τεχνικές τριών βημάτων)
Ohyo kumite - (Ημιελεύθερες τεχνικές διαμάχης)
Kihon kumite - (Βασικές τεχνικές διαξιφισμού)
Tanto dori - (Τεχνικές αντιμετώπισης μαχαιριού ή ξιφιδίου)
Idori - (Τεχνικές μάχης στο έδαφος)
Tachi dori - (Τεχνικές αντιμετώπισης ξίφους με κτυπήματα)
Tachiai - (Τεχνικές ευλυγισίας και λαβών)
Joshi Goshin Jutsu - (Τεχνικές αυτοάμυνας για μυικά ασθενέστερους)
Shinken Shiraha dori - (Αντιμετώπιση ξίφους με τεχνικές ευλυγισίας και λαβών)
Keisatsu Taiho Jutsu - (Υπέρτατες τεχνικές σύλληψης)
Ratai dori - (Αντιμετώπιση μικτής επίθεσης με τεχνικές κτυπημάτων και λαβών)
Kassatsu Jizaigata - (Τεχνικές απελευθέρωσης ομήρων)
[Σημ: Τα πρώτο και τα τέσσερα τελευταία είδη yakusoku kumite kata ασκούνται σε ελάχιστες σχολές wado σ' όλο τον κόσμο και κινδυνεύουν να ξεχαστούν. ]