[Home] [Ιστορία] [Wado] [Δημιουργός] [Λεξικό] [Τεχνικές] [VIDEO] [Εξάσκηση] [Εξετάσεις] [Ελλάς] [Links]
.
Kyusho
.
Kyusho στα ιαπωνικά σημαίνει "Ζωτικό Σημείο".
Ζωτικό σημείο είναι ένα πολύ μικρό τμήμα ή σημείο του ανθρώπινου σώματος (σε βάθος καθορισμένων κάθε φορά χιλιοστών κάτω από το δέρμα) το οποίο όταν κτυπηθεί ή πιεστεί με τον κατάλληλο τρόπο (δύναμη, γωνία, διάρκεια, τεχνική) μπορεί να προκαλέσει σ' ένα άτομο οποιουδήποτε είδους τραυματισμό.
Στο ανθρώπινο σώμα, από την αρχαιότητα έως σήμερα, έχουν ανακαλυφθεί και εξεταστεί για τα συμπτώματα που προκαλούν στον ανθρώπινο οργανισμό (εάν πιεστούν ή κτυπηθούν κατάλληλα) τουλάχιστον 280 ζωτικά σημεία. Είναι πιθανό να υπάρχουν κι άλλα.
Στο εικονικό ανθρώπινο σώμα αριστερά παρουσιάζονται για ενημέρωση -στο εμπρός μέρος μόνο- 48 ζωτικά σημεία (συνολικά 80 αφού τα περισσότερα υπάρχουν αριστερά και δεξιά). Στην πίσω πλευρά του σώματος υπάρχουν τουλάχιστον άλλα 20 βασικά ζωτικά σημεία όπως ο πρώτος και ο τελευταίος σπόνδυλος, το πίσω μέρος του κεφαλιού, τα νεφρά, η κλείδωση του γόνατου, ο αχίλλειος τένοντας κλπ.

Ο δημιουργός και ιδρυτής του karate-do wado-ryu Hironori Ohtsuka σχεδίασε το άθλημα έτσι ώστε όλα τα κτυπήματα που ανταλλάσονται μεταξύ των ασκουμένων να κατευθύνονται πάντα προς Ζωτικά Σημεία (Atemi kyusho). Αυτό εξ άλλου ίσχυε τόσο σ' όλες τις Αρχαίες Ιαπωνικές Πολεμικές Τέχνες όσο και στο Παραδοσιακό Karate.

Γιατί όμως οι ασκούμενοι πρέπει κάθε φορά που γυμνάζονται κατ' αντιπαράθεση (sanbon, ohyo, kihon kumite, κλπ) να κατευθύνουν τα κτυπήματά τους προς τα ζωτικά σημεία του συναθλητή τους, όταν η βασική αρχή του karate-do wado-ryu είναι ότι "όλα τα κτυπήματα σταματούν στην επαφή με τον αντίπαλο";
Ο κάθε μαθητής - αθλητής πρέπει να γνωρίζει τα ζωτικά σημεία του ανθρώπινου σώματος και την πιθανότητα τραυματισμού που μπορεί να προκαλέσει ή να συμβεί στον ίδιο. Η αυτοσυγκράτηση που απαιτείται για τον έλεγχο ενός κτυπήματος που μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό σφυρηλατεί την ψυχή, σταθεροποιεί το χαρακτήρα και δημιουργεί ανθρώπους που αναγνωρίζουν και αντιμετωπίζουν τις ευθύνες τους.

Μοναδικός υπεύθυνος τόσο για την εκπαίδευση των μαθητών όσο και για την αυτοσυγκράτηση τους στην άσκηση είναι ο Δάσκαλος του γυμναστηρίου. Η διδασκαλία των Kyusho πρέπει να είναι ανάλογη του επιπέδου τους και να επισημαίνεται ιδιαίτερα η σημαντικότητα τους σε όσους έχει δοθεί έγκριση συμμετοχής σε αγώνες jiyu kumite.

Ειδικότερα ο δάσκαλος πρέπει να τηρεί αυστηρά την αρχή της "μη επαφής με τον αντίπαλο" όταν οι ασκούμενοι αθλητές είναι άνω των 16 ετών, που η δύναμη του ανθρώπου αυξάνει γεωμετρικά χρόνο με το χρόνο, σε σχέση με την παιδική ηλικία. Για το λόγο αυτό ποτέ δεν πρέπει να ασκούνται οι αθλητές στο kumite χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό προστασίας.

.
.
Στις παραπάνω φωτογραφίες παρουσιάζεται από τον Hironori Ohtsuka, ταυτόχρονα με την αποφυγή επίθεσης "maegeri", μία άμεση ανταπόδωση σε Ζωτικά Σημεία του αντιπάλου με κτύπημα "shuto". Το κτύπημα σταματά στην επαφή. Είναι η ίδια τεχνική και παρουσιάζεται από δύο πλευρές. Στην πρώτη με τον Tatsuo Suzuki και στη δεύτερη με το γιό του Jiro.
.
Για την ολοκλήρωση της σημασίας που πρέπει να δίνεται από δασκάλους και μαθητές για μελέτη, γνώση και άσκηση στα ανθρώπινα ζωτικά σημεία παρουσιάζεται ο ιδρυτής του Shito-ryu Kenwa Mabuni (καθιστός), σε μία αναμνηστική φωτογραφία αρχές του 20ου αιώνα μαζί με ένα συναθλητή του, με τον απαιτούμενο εξοπλισμό προστασίας των ζωτικών τους σημείων.
Είναι η εποχή του karate-jutsu.